تاریخ درج خبر : 1394/04/19
کد خبر : ۵۱۲۷۸۴
+ تغییر اندازه نوشته -

تشکیل شورای شیلات مهمترین دغدغه شیلات استان

وجود بیماریهای ماهی در استان و تعطیلی ۶۰ مزرعه پرورش ماهی و وارد آمدن خسارتی بالغ بر ۳۰۰میلیاردریال به مزارع پرورش ماهی ما را بر آن داشت تا در مورد بیماریهای ماهی با مسئولین امر گفتگویی داشته باشیم .
سیدغلامعباس موسوی نژاد ،مدیر شیلات استان در گفتگو با خبرنگار ما، در مورد بیماری های ماهی گفت: ضمن آرزوی قبولی طاعات وعبادات وتشکر از توجه سایت استان به مشکلات مزارع پرورش ماهی وبا توجه به دارا بودن مقام چهارم کشوری ولزوم تشکیل شورای شیلات استان وتوجه بیشتر مسئولین فرا دستی به این صنعت مهم واشتغالزا وبا گردش مالی بالا در استان هرچند بیماریهای ماهی وشناخت وتشخیص آنها به عهده اداره کل دامپزشکی استان است ،اما اینجانب به اقتضای شغل وسابقه ام در شیلات استان ، نکاتی چند در مورد بیماریهای ماهیان ، خدمتتان عرض می کنم .امیدوارم پرورش دهندگان ارجمند با توجه به شیوع بیماریها ،بارعایت اصول بهداشتی ودیوار کشی ومحدودیت عبور ومرور وتوجه به راهنمایی کارشناسان دامپزشکی وشیلات بتوانند بیماری را در مزارع کنترل نمایند ،وازگسترش بیماری در استان جلوگیری کرد.

n00087979-b
بیماریهای ماهی بسیارند اما چون صحبت کردن در مورد آنها بسیار وقت گیر است و در حوصله خوانندگان عزیز نیست مختصری در مورد دونوع کلی باکتریایی، و ویروسی خدمتتان عرض می کنم.

بیماری های باکتریایی :

باکتریها موجودات بسیار ریزی هستند که فقط زیر میکرسکوپ وبا عدسی های بسیار قوی قابل مشاهده هستند ،پس با چشم غیر مسلح برای پرورش دهنده قابل دیدن نیستند وفقط با توجه به رفتار ماهی می توان متوجه مشکل ماهی شد ودنبال در مان برای ماهی رفت .باکتریها همه جا هستند وبسیاری از آنها مفیدند مانند: آنهاییکه برای ساخت آنتی بیوتیک استفاده می شود ،باکتری های مفیدی هم در روده انسان وجود دارد که برای انسان مفید است ،
برخی از باکتریها سبب ایجاد بیماری در ماهیان می شوند ،باکتریها از نظر ضایعاتی که در بدن میزبان ایجاد می کنند ،متفاوتند .بعضی از باکتریها قادرند میزبان خود را از پا در بیاورند .ولی خوشبختانه تعداد زیادی از باکتریها فقط در دمای بالا ویا تراکم بسیار بالا یا در آبهایی که سختی کل پایین دارند ویا همزمان با دیگر شرایط قادرند به ماهیان آسیب برسانند.
به عنوان مثال باکتری وارد بدن میزبان شده است اما تا زمانیکه دیگر شرایط فراهم نشود ،نمی تواند آسیب برساند،
بیماریهایی که سیستم ایمنی ماهی را ضعیف می کنند ،در شرایط کاهش اکسیژن ،افزایش دما،استرس ،گل آلودگی ،افزایش نمک ،یا برخی شرایط محیطی باعث تلفات ماهیان می شوند .
برخی باکتریها به تعداد زیاد در پوست وروده ماهی وجود دارند وبعد از مرگ ماهی ،باعث فساد لاشه می شوند ،به همین دلیل برای اینکه ماهی ها ،بعد از صید دچار فساد لاشه نشوند ،حتما قبل از صید وارایه به بازار باید پرورش دهندگان محترم ،غذای ماهی را قطع کنند ،ودر صورتیکه ماهی صید شده غذا خورده است، ومجبوربه صید باشیم باید به خریدار توضیح بدهیم که هرچه زودتر شکم ماهی را خالی کند تادچار فساد نشود وبه کیفیت ماهی آسیب نرسد .
برای تشخیص باکتری باید آنرا از بافت ماهی جدا کرد ودر آزمایشگاه کشت داد ،باکتری ها را با روش های مخصوص (مانند رنگ آمیزی و… ) بوسیله میکروسکوپ تشخیص داد،
باکتریهای وجود دارند که در آب شیرین به ویژه آبهایی که حاوی مواد آلی نظیر فاضلاب باشند ،قادرند بدون وجود ماهی زنده بمانند وحتی تکثیر شوند .
بسیاری از باکتریها فقط چند ساعت خارج از بدن میزیان زنده می مانند، اما اگر به مواد آلی بپیوندند قادرند تا چند روز زنده بمانند.

بیماریهای ویروسی:

ویروس ها کوچکترین میکروبهای شناخته شده هستند.ویروس ها بر خلاف باکتریها وقارچها ،قادر به تکثیر بطور مستقل نمی باشند وباید با استفاده از میزبان تکثیر شوند .توانایی تکثیر ویروس ها به توانایی آنها در حمله به سلولهای میزبان بستگی دارد.

ویروس ها را فقط با میکروسکوپ هایی که پنجاه هزار برابر به بالا بزرگ نمایی دارند می توان مشاهده کرد .

نکته مهم در بیماریهای ویروسی این است که نمی توان آنها را درمان کرد ،بنابراین فقط از طریق پیشگیری امکان کنترل آنها وجود دارد ،
بطور کلی سه نوع از مهمترین ویروسهایی که در استان موجب تلفات شده اند ودر بین خانواده آزاد ماهیان شیوع بیشتری دارند عبارتند از :

۱-نکروز عفونی مراکز خونساز (IHN) آی اچ ان – این بیماری در آمریکای شمالی وژاپن در بسیاری ازمزارع متداول است .این ویروس ازراه تماس با ماهی آلوده ،تغذیه از لاشه آلوده ،آب آلوده از یک ماهی به ماهی دیگر انتقال پیدا می کند .معمولا در آبهایی که دمایی بیش از ۱۵درجه سانتیگراد دارند ، بسیار کم دیده می شود .
نکته : تشخیص قطعی این ویروس با تجهیزات آزمایشگاهی امکان پذیر است .
۲-نکروز عفونی لوزالمعده آی پی ان ( IPN)
این بیماری بومی اکثر مناطق آمریکای شمالی ،اروپا وژاپن است.
این ویروس از طریق تخم ها مایعات جنسی ،مدفوع انتقال می یابد .ماهیان وحشی آلوده باعث انتقال این ویروس می شوند .تحقیقات نشان داده است، این ویروس توسط اردک ومرغ ماهیخوار نیز انتقال پیدا کرده است .این ویروس به روده وپانکراس ماهیان آسیب می رساند .متاسفانه این ویروس درماهیان آب شور وشیرین شیوع داردونسبت به شرایط نامساعد مقاومت فوق العاده ای دارد .

۳-سپتی سمی هموراژیک( VHS ) وی اچ اس
بیماری بسیار خطرناک ویروسی است که در آزاد ماهیان وماهیان پرورشی دیده شده است .این بیماری برای نخستین بار در روستایی در دانمارک به نام Egtved مشاهده شد وبه نام همان روستا نیز معروف شده است .عامل مسبب بیماری ویروسی گلوله مانند مشابه IHN است . بیماری وی اچ اس بر گروههای مختلف سنی ماهیان تاثیر می گذارد ولی بیشتریت تلفات را در بچه ماهیان که هنوز سیستم ایمنی کاملی ندارند ،ایجاد می کند .
این ویروس از طریق مایعات جنسی ،مدفوع وادرار،آب ،وسایر انتقال دهنده های مکانیکی مانند سگهای نگهبان ،ماشین آلات ،بازدید کننده ها، از مزرعه ای به مزرعه ای انتقال می یابد .
از مهر سال ۱۳۹۲ وارد استان شده است وتوسط کارشناسان دامپزشکی در استان شناسایی شده است.
بیماری های ویروسی IHN و VHS علایم وعوارضی شبیه هم دارند .خونریزی بافت ها ،شنای مارپیچ ،گوشه گیری ماهی ، از گله ماهیان ،بیرون زدگی چشم ،کم رنگ شدن کبد ،وجود نقاط تجمع خونی در کبد از جمله عوارض قابل مشاهده است .
نکته قابل توجه در تشخیص ابتلاء به بیماری با آزمایشگاههای مجهز است . ،هرچند ممکن است تشخیص اولیه دامپزشک ویا کارشناس مزرعه ، درست باشد .
نکته : جلبک ها قادر به ایجاد بیماری نیستند اما با تراکم بالا سبب مصرف اکسیژن وکاهش ناگهانی اکسیژن محلول در آب ویا تاثیر سمومی که توسط این ارگانیسم تولید می شود ،سبب تلفات در ماهیان می شوند .
مهمترین نکته اینکه بیماری های موجود در مزارع پرورش ماهی استان ، به انسان سرایت نمی کنند وضرری برای مصرف کننده ندارند .

خبرهای مرتبط

در صورتی که نظر ارسالی شما طولانی شود، با تأخیر بررسی و تأیید می‌شود.

نکته: نظر شما در انتظار بررسی است و پس از تایید مدیریت در سایت نمایش داده میشود..

200x208
200x208